Aranżacja restauracji – wybieramy podłogę do restauracji


Ważną kwestią w aranżacji restauracji jest podłoga, która powinna spełniać określone normy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Wybór odpowiedniej podłogi do restauracji to nie tylko kwestia estetyczna, ale również wymóg prawny. Zgodnie z określającymi jej parametry normami posadzka musi zostać wykonana z trwałych, gładkich, łatwych do utrzymania w czystości, nienasiąkliwych, nieśliskich, odpornych na ścieranie i uderzenia materiałów, których powierzchnia nie będzie ulegała uszkodzeniom w trakcie intensywnego użytkowania. Okładziny podłogowe w obiektach publicznych muszą spełniać standardy odnoszące się do klasy antypoślizgowej, ochrony przeciwpożarowej i warunków sanitarnych. W przypadku restauracji, gdzie natężenie ruchu jest duże najważniejszymi parametrami, na jakie należy zwrócić uwagę są klasa użytkowa posadzki podłogowej, a w przypadku paneli – również klasa ścieralności.
– Lubię stosować naturalne materiały na podłogi restauracyjne, takie jak deski czy drewniane parkiety, ale wszystko zależy od standardu obiektu gastronomicznego i gustu inwestora – mówi Justyna Jabłońska, współwłaścicielka pracowni architektonicznej ORB Studio z Warszawy. – Sprawdzą się tu gres i terakota, ale też panele podłogowe LVT. Wykładzin dywanowych używa się najczęściej w restauracjach hotelowych i salach bankietowych.
Naturalność drewna jest zaletą, ale również wadą w przypadku restauracji, ponieważ wymaga specjalnej konserwacji, jest niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne i wilgoć oraz dość drogie, zarówno jeśli chodzi o materiał oraz montaż, jak i renowację.
Panele LVT (Luxury Vinyl Tiles) są popularnym materiałem podłogowym, który doskonale sprawdza się w aranżacji restauracji. Mogą do złudzenia przypominać drewno, kamień, a nawet metal. Ich atutem jest dość niska cena. Nieduży koszt dotyczy również montażu i konserwacji. Nieograniczone wzornictwo i kolorystyka, łatwość utrzymania w czystości, odporność na środki chemiczne, ścieranie i zarysowania (dobrzy producenci na te parametry udzielają gwarancji nawet do 20 lat) to argumenty za zastosowaniem ich w restauracjach i obiektach gastronomicznych. Doskonale tłumią hałas, są antypoślizgowe, antyelektrostatyczne i trudno zapalne.
Wykładziny dywanowe zapewniają komfort przede wszystkim gościom restauracji hotelowych. Są miękkie i przyjemnie się po nich stąpa. Ważne jest, aby zastosować produkt, który będzie odporny na zabrudzenia dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu np. na bazie teflonu czy scotchgardu i antystatyczny. Warunkiem wyboru wykładziny jest jej klasa użytkowa tzw. klasa ścieralności, która w restauracji powinna wynosić 33 (heavy commercial) w oparciu o normę EN1307. Dla wzmocnienia komfortu gości oraz poprawy akustyki można zastosować dodatkowy podkład filcowy lub podkład gumowy, na którym montowana jest wykładzina.
Decydując się na konkretny rodzaj podłogi, przyjrzyjmy się produktowi i producentowi, ale też jej dostawcy. Sprawdźmy, na co otrzymamy gwarancję, ile lat będzie ona obowiązywała oraz czy będzie zapewniony serwis pogwarancyjny. Dowiedzmy się też, ile faktycznie zapłacimy za materiał – jaki procent będą stanowiły odpady, bo to może znacznie podwyższyć koszt podłogi. I choć oszczędność jest dobrą cechą, warto zastanowić się nad tym, czy nie lepiej jednak zapłacić więcej za wyższą jakość produktu, który nam posłuży wiele lat. Okładzina podłogowa w restauracji musi służyć długo, a jej wymiana na nową będzie kosztowną inwestycją i niełatwym przedsięwzięciem.
– Warto też zwrócić uwagę, czy firma oferująca wykładziny posiada dobre referencje i ile realizacji wykonała do tej pory – zwraca uwagę Radosław Pabijan, Dyrektor Handlowy w firmie Carpet Studio, wyłącznego dystrybutora na Polskę wysokiej jakości wykładzin dywanowych EGE i paneli LVT Amtico. – Dobrze jest poprosić o referencje, zobaczyć, jak wygląda wykładzina używana po 5 latach i porozmawiać z właścicielami obiektu o tym, czy są zadowoleni z serwisu firmy.
Źródło: Carpet Studio
Odette Tea Room znajduje się w wieżowcu Cosmopolitan, w ścisłym centrum Warszawy. Głównym założeniem było stworzenie dwóch planów. Pierwszy z charakterystyczną tapetą w roślinne wzory (kultowy wzór Martinique – znany m.in. z Hotelu Beverly Hills), to tutaj zlokalizowano cztery stoliki, gdzie można konsumować ciastka lub jedną ze 100 rodzajów herbat z całego świata i przyglądać się zabytkowemu kościołowi na Placu Grzybowskim. Drugi plan to kolor czerwony, gdzie zlokalizowano zaplecze i toalety.
Drzwi wewnętrzne z takim samym motywem jak panele podłogowe to dobry pomysł na wnętrze. Aranżacje salonu nowoczesnego, gdzie są takie drzwi pokojowe dają nowe możliwości w urządzaniu salonu.
Bezpieczne podłogi dla przemysłu spożywczego i obiektów gastronomicznych powinny być antypoślizgowe i łatwe do utrzymania w czystości. Wykładziny obiektowe w takich miejscach z powodzeniem zastępują płytki ceramiczne.
Nietypowe faktury ściany, to chyba najprostszy sposób, na oryginalne aranżacje restauracji. Niebagatelna rolę odgrywa tu inwencja twórcza, bo na dostępność materiałów nie możemy narzekać.
Promocja - Zlewozmywak i bateria kuchenna Franke plus noże kuchenne
Do listopada, przy zakupie dowolnego modelu zlewozmywaka ...
Okap nablatowy i płyta indukcyjna Franke Mythos
Patrząc się na czarną, szklaną powierzchnię urządzeń ...